top of page
Buscar
  • Foto del escritorLa Unió Escaulenca

L'acte del Concert en homenatge a en Jordi Cervelló un gran èxit de La Unió Escaulenca

Actualizado: 25 oct 2023


El dissabte 21 de gener de 2023, es va celebrar el Concert en homenatge al músic i compositor Jordi Cervelló.


El soci Pau Rodriguez Ramirez, n'ha fet una nota per a la premsa, molt ben redactada, on ha copsat amb gran detall el sentiment dels assistents a l'acte.



Les Escaules homenatja el compositor Jordi Cervelló amb la reestrena de la sonata ‘La Caula’


Un centenar de persones assisteixen al concert a càrrec de les intèrprets de reconeixement

internacional Isabel Villanueva i Maria Canyigueral. Un acte emotiu, dedicat al músic vinculat al poble de Les Escaules, que va morir el passat 2 de setembre 2022 i que es va inspirar en el

salt d’aigua de La Caula per a la seva última sonata


Les Escaules ha celebrat aquest dissabte, 21 de gener, un homenatge a Jordi Cervelló, violinista i compositor de referència a Catalunya que va morir el passat 2 de setembre de 2022. La Unió Escaulenca, l’ateneu de la localitat, ha organitzat un concert amb la violista Isabel Villanueva i la pianista Maria Canyigueral, totes dues intèrprets de renom internacional. A l’acte, carregat d’emotivitat, hi han assistit un centenar de persones, entre ells els familiars del compositor, molt estimat al poble perquè hi tenia residència i hi passava llargues estades.


Nascut a Barcelona el 1935, Cervelló va destacar per les seves facetes de violinista, pedagog i sobretot compositor, activitats per les quals va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2006, i el Premi Nacional de Música, el 2010. Cervelló va morir el passat 2 de setembre a Figueres.


El concert, que ha coincidit amb la festa de Sant Sebastià, patró de la Unió Escaulenca, ha significat la culminació d’un dels desitjos del propi Cervelló poc abans de morir: que la seva última obra, la sonata per a viola i piano ‘La Caula’, s’interpretés a Les Escaules. L’obra es va estrenar el passat 29 de setembre al Teatre de Sarrià de Barcelona, el barri de residència del músic, i aquest dissabte s’ha reestrenat a la localitat altempordanesa. En tots dos casos, de la mà de Villanueva i Canyigueral. Villanueva, a qui Cervelló va regalar expressament ‘La Caula’ per a què la interpretés amb la seva viola, ha explicat que la peça reuneix “tots els ingredients per a ser considerada una gran obra”. Una sonata, ha dit, plena de “bellesa”, de “canvis de tempo”, de “melodies” i de “molts moments virtuosos”. Tant Villanueva com Canyigueral han volgut dedicar el concert a la família.


Les dues intèrprets han volgut manifestar també com “d’especial” era per a elles el concert d’aquest dissabte, tenint en compte la seva relació amb Cervelló. La violista ha assegurat que s’han “enamorat” del poble des que hi han arribat i que, recorrent-ne els carrers i visitant el salt de La Caula, han pogut comprendre que aquest fos un lloc “màgic” i “d’inspiració” per al compositor.


L’acte ha comptat també amb la participació inicial del director d’orquestra Carles Coll, fundador de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i destacat compositor altempordanès. Coll, que ha qualificat de “preciositat” algunes de les obres de Cervelló, ha volgut destacar especialment el seu suport a l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, també en els moments més crítics, i el seu “compromís amb Catalunya”, en referència a l’obra que va composar el 2021 ‘Les càrregues’, inspirada en les càrregues policials per reprimir el referèndum de l’1-O.

Quant al concert, és enllà del moment culminant amb la interpretació de ‘La Caula’, el programa ha inclòs les obres ‘Sonata per a viola i piano’ de Rebecca Clarke, ‘Cafè 1930’ d’‘Histoire du Tango’, d’Astor Piazzolla, o les danses romaneses populars per a viola i piano de Béla Bartók.

Sobre les intèrprets.

Isabel Villanueva és una de les violistes més valorades i completes de l’actualitat. Ha tocat en importants orquestres d’Europa, Llatinoamèrica, Rússia, l’Orient Mitja i la Xina. Premi ‘Ojo Crítico’ de Música Clásica de RNE 2015 i Premi ‘Cultura de Música Clàsica’ 2019 atorgat per la Comunitat de Madrid. Maria Canyigueral és pianista i ha presentat recitals a Tòquio, al Wigmore Hall de Londres o al Festival de Ljubljana, a Eslovènia.

Premiada en diversos concursos internacionals, el 2013 va rebre el segon premi al Max Pirani Trio Prize de Londres i el 2014 el segon premi al Concurso Internacional de Música de Cámara ‘Antón García Abril’, de Granada.


Maria Canyigueral és pianista i ha presentat recitals a Tòquio, al Wigmore Hall de Londres o al Festival de Ljubljana, a Eslovènia. Premiada en diversos concursos internacionals, el 2013 va rebre el segon premi al Max Pirani Trio Prize de Londres i el 2014 el segon premi al Concurso Internacional de Música de Cámara ‘Antón García Abril’, de Granada.



131 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page