top of page

Qui som

Moneda 1869_edited.jpg
©️ Toni Galitó
WhatsApp Image 2020-12-16 at 11.14.05.jp
Premis Ateneus 2020 0446.jpg

L'any 1870 fou fundada la Societat de Socors Mutus la Concòrdia, el penó de la qual encara es conserva a la seu de la Societat actual.
 Tot i que no hi ha documentació al respecte, la caixa de tres claus de la Societat té incrustada una moneda datada el 1869. El llibre d'acords més antic comença el 1890, però no fou fins el 1902 en què una comissió de veïns sol·licità davant el Govern Civil de Girona, la constitució de la 'Sociedad Recreativa la Unión Escaulense”; ambdues societats tenien com a finalitat la cobertura mèdica i d'assistència en cas de malaltia o invalidesa.

Arribat el 1914 es registraren a Girona els estatuts de la Societat la Unió Escaulenca que formarien els socis del Centre Obrer i de la Concòrdia amb domicili a la casa de can Cabanes, núm. 3 del carrer de l'Oli (abans de la Sanitat), immoble que adquiriren el 1911. La finalitat era la vetlla per a la instrucció i l'augment del nivell cultural dels socis. El patró de la Societat és Sant Sebastià. A principis dels anys quaranta compraren la part del darrera de can Cabanes i construïren el 1947 la sala de teatre i/o ball actual.

Des del 1987 es convertí en "societat cultural i recreativa" i es mantingué el nom: la Unió Escaulenca. Pels volts de les festes nadalenques, s'organitzen des de fa moltes dècades unes 'quines' que han arribat a ser força populars a nivell comarcal i que han suposat i assegurat fins ara, la independència econòmica de l'entitat i el manteniment i millora de les instal·lacions de la seu. El bar/cafeteria de la Societat, s'ha mantingut obert gairebé sempre a tothom (socis i no socis); fet que l'ha acabant convertint en una mena de Centre Cívic on batega la vida pública i social del poble. L'any 2020 s'ha adherit a la Federació d'Ateneus de Catalunya.

La Presidenta Mònica Torrent és vocal de la Junta Directiva de la Federació d'Ateneus de Catalunya

bottom of page