top of page
Buscar
  • Foto del escritorLa Unió Escaulenca

EXPOSICIÓ SOBRE LA HISTÒRIA DE L’EMBASSAMENT DARNIUS-BOADELLA


Aquest mes de juliol de 2022, ha estat exposada al local de la Societat l’exposició sobre la historia de l’embassament de Darnius-Boadella.

El contingut de l’exposició l’ha cedit la societat “La Concòrdia” de Darnius. Per aquesta exposició s’ha demanat el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

La sala s’ha decorat amb materials rústics molt adients amb el contingut de l’exposició. En els diferents cartells que s’han col·locat sobre fusta de tauló al voltant de tota la sala, s’explica l’origen de l’embassament, el sistema constructiu, les vicissituds i inundacions en el període de la construcció, tot allò que va quedar inundat i amagat, la producció d’energia elèctrica.

Ens explica que l’embassament es va fer entre els anys 1959 i 1969. És a dir que va durar tota una dècada, però aquest ja estava inclòs al Pla Gasset (Pla General de canals i pantans) el 1900 La seva funció és triple:

1. Garantir el proveïment d’aigua a la comarca de l’Alt Empordà.

2. Prevenir els efectes d’avingudes (conegudes com les Mugades).

3. Producció d’energia elèctrica


També s’han exposat, les proses, poesies i partitures de sardanes creades en homenatge als rius que desembossen en l’embassament. Especialment al riu de la Muga. Cal destacar : l’Adeu a la Vall d’Arnera” de Maria d’Abadal d’Argemí, escrit a Darnius, l’Agost de 1963. La fada de Darnius, d’en Carles Fages de Climent, publicat també l’agost de 1963, i el poema dedicat al riu de La Muga per Montserrat Vayreda, publicat a Figueres el novembre de 2005.

Una exposició molt interessant per al nostre poble i pobles veïns.

El nostre agraïment a la Societat La Concòrdia de Darnius i a la Junta de la Societat "La Unió Eacaulenca" per aquesta iniciativa cultural i divulgativa

21 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page